2016-06-14

Маріупольська школярка винайшла революційний метод утилізації пластика.

Чотирнадцятирічна дівчинка Катерина Малкіна з Маріуполя посіла друге місце в світі на олімпіаді з екології в Нідерландах за інноваційну роботу з утилізації пластикових відходів за допомогою личинок жуків. Всього в олімпіаді взяли участь понад 200 дітей із 49 країн світу. Але саме проект українки найбільше зацікавив суддів і публіку.

«У нас новий метод утилізації пластикового сміття. Ми знайшли личинки різних жуків, які без проблем можуть поїдати пластик - пляшки, пакети, пластмасу. Це наше відкриття і ми будемо його скоро патентувати, тому подробиць не оголошуємо. Ці личинки дуже поширені, їх використовують як корм для рептилій, а ми знайшли для них інше призначення. Цей метод дасть змогу зробити світ чистішим. За дев'ять місяців 20 личинок можуть з'їсти один пакет. У Нідерландах до нас відразу підійшов віце-президент голландської фірми з виробництва пластику і запропонував співпрацю. Вони там зацікавлені в такій утилізації», - розповіли Катерина Малкіна та її науковий керівник.

Підготовка до міжнародного конкурсу у школярки зайняла більше півроку. За цей час вона провела ряд дослідів і вивчила велику кількість видів личинок і жуків. Наступний етап - втілити її проект в повномасштабне виробництво. Але в Україні утилізація пластикових відходів за допомогою органічних організмів не користується попитом, тому дівчинка разом зі своїм викладачем по біології В'ячеславом Пономарчуком шукатимуть іноземних інвесторів.

До речі, схожу технологію розробляють наразі у Стенфордському університеті. Те, на що у США витрачають мільйони доларів, школярка здолала майже самотужки.


Нагадаємо, донецькі студенти створили рукавички для глухонімих і перемогли в міжнародному конкурсі "Майкрософт Імейджин Кап".

За матеріалами "gazeta.ua"

Комментариев нет:

Отправить комментарий