2015-03-18

Донецькі студенти створили рукавички для глухонімих.

Україна вперше перемогла в міжнародному конкурсі "Майкрософт Імейджин Кап". У фіналі в австралійському Сіднеї 10 липня кращою стала команда з Донецька. Четверо студентів із комп'ютерної академії "ШАГ" показали рукавички, що озвучують мову жестів.

Через блютуз телефон "перекладає" рухи у слова та фрази. Переможці отримали $25 тис. Гроші витратять на вдосконалення рукавичок.

Зустрічаємося з винахідниками в академії "ШАГ" у Донецьку.

— Другої вищої освіти мені академія не дає, але програма для програмістів тут на роки випереджає інші вузи, — пропускає у кабінет Валерій Ясаков, 25 років.

24-річний Антон Степанов з'являється за кілька хвилин. Дістає з рюкзака рукавички. Вони існують в єдиному екземплярі. Зроблені зі звичайних велосипедних. Дає потримати. Рукавички не важчі за шкіряні.

— Їх мозок — мікроконтролер, — Антон показує на прямокутник трохи більший за сірникову коробку. — Тут кожен міліметр напханий електронікою. Ми намагалися знайти спосіб переводити мову німих у звичайну. Спочатку думали зробити розпізнавач відеообразів, але зупинилися на рукавичках.

Рукавички для глухонімих зроблені зі звичайних велосипедних. Донецькі студенти хочуть створити цілий модельний ряд, щоб їх можна було міняти залежно від пори року та одягу

Приходять Максим Осика, 26 років, та 29-річний Антон Постєрніков. Сідають у крісла. Ясаков перевіряє пошту у ноутбуку.

— Десятки людей, чиї діти не чують, просять зробити для них рукавички. Є пропозиції і від тих, хто готовий виготовляти їх. Але нам ще треба допрацювати продукт, — додає Валерій.

Антон Степанов одягає рукавички, виймає з кишені мобільний.

— Телефон — частина системи, він замінює голос. Це може бути будь-який смартфон. Система розпізнає рухи і переводить сигнали в текстові та голосові повідомлення, — пояснює.

Робить декілька рухів руками. На телефоні з'являються букви.

— We want to see kangaroo, — звучить механічний голос телефону.

— Ми хочемо побачити кенгуру, — перекладає Максим Осика.

— Для фіналу приготували 12 фраз. А в майбутньому буде 20 тисяч різними мовами, — додає Степанов.

Рукавички робили вісім місяців.

— Щось з елементів знайшли на радіоринку, датчики замовили в США. До цього варіанта було 10 прототипів рукавичок. Моя мама багато разів наново пришивала датчики — на кожній рукавичці їх 11. Плати збирали на кухнях. Використовували праску, каструлю, судки, паяльники.

Винахідникам допомогла глухоніма дівчина Вікторія.

— Віка пояснила, що мова жестів передає не текст, а смисл сказаного. Жест може замінювати речення. Донецьк-купити-шуба, хотіти-туалет-піти, — жестикулює Валерій.

21 липня донеччани представили свій проект співробітникам корпорації "Майкрософт" у США.

— До нас підійшов Стів Балмер, гендиректор "Майкрософту": "Хлопці, давайте сфотографуємося". Розповів, що його бабуся із села десь на півночі України. Побажав удачі, — говорить Максим Осика.

Винахідники ще рік навчатимуться в академії. Хочуть довести розробку до серійного виробництва.

Собівартість рукавичок — близько $150. Автори припускають, при масовому виробництві вони коштуватимуть $50-75.

Ідею студентам подав їхній завідувач кафедри Дмитро Самойленко. До того учасники команди півтора року вивчали у нього програмування.

— Це мало бути щось цікаве всьому світові, — розповідає російською Самойленко телефоном. — Не скажу, що команда складається з геніїв. Але вони фанатики, працювали цілодобово. Два Антони вміють добре паяти та конструювати плати, програмують. Максим і програмує, і добре знає англійську. Валерій учиться на кафедрі дизайну, робив презентації — ролики, слайди. Я зі студентами оце вдруге був у фіналі "Імейждин Кап" (раніше українські команди доходили до півфіналу. — "ГПУ"). Два роки тому в нас був проект управління комп'ютером без рук. Веб-камера стежила за рухом очей і погляд керував курсором. Після фіналу в Польщі нам говорили, що проект має сильну програмну частину. Але на запитання суддів того разу ми не змогли відповісти — погано знали англійську.

"Майкрософт Імейджин Кап" — один з найпрестижніших технологічних конкурсів IT— сфери. Його організовують 10 років. У конкурсі взяли участь близько 420 тис. студентів — 106 команд із 75 країн.

Тетяна Заровна, серпень 2012

Комментариев нет:

Отправить комментарий