2015-12-15

Фотопроект "Я - Куїнджі". Нове бачення класичного мистецтва.

2015-й у Маріуполі пройшов як рік Архипа Куїнджі - на честь 175-річчя відомого живописця. Нагадаємо, Архип Куїнджі народився у передмісті Маріуполя, був ініціатором створення Товариства художників (пізніше - Товариство імені Архипа Куїнджі), яке об'єднало відомих пейзажистів, став новатором у живописі і майстром, який поетично зобразив українську природу.

Знакова річниця підштовхнула активну молодь міста, а саме учасників громадської організації студентів-політологів з Маріупольського державного університету під назвою Ліга політологів-міжнародників «Дипкорпус», до створення оригінального творчого проекту «Я - Куїнджі».

«Ми з друзями придумали фотоконкурс, у рамках якого фотографи робили фотоаналогії на відомі картини Куїнджі», - розповідає керівник Ліги політологів-міжнародників «Дипкорпус», студентка третього курсу МДУ Анастасія Магомедова. Але мета проекту насправді ширша. «По-перше, ми хотіли таким чином залучити молодь до мистецтва, - каже Настя, - а по-друге, ще раз нагадати про те, що Маріуполь - це не тільки промислове місто і прифронтова зона, але це також і культурне місто. Нас дуже турбує імідж міста в розрізі України».

«Настя Магомедова, яка вчилася в нас у фотошколі, прийшла з такою ідеєю - вони хочуть популяризувати творчість нашого художника Архипа Куїнджі і художній музей його імені, який є в місті і про який, на жаль, мало знають навіть самі маріупольці, - додає співорганізатор конкурсу, керівник місцевого фотоклубу «Вітамін» Дмитро Чичера. - Виникла ідея «втягнути» в цю тему фотографів, тому що фотографія - більш «молодий» і доступний абсолютно всім вид мистецтва. Показати, що робити гарні знімки досить легко плюс привернути увагу до самого музею і спадку відомого земляка».

! Фото клікабельні !



«Проект має таку назву, тому що ми допомагаємо всім, хто в ньому бере участь, стати «Куїнджі». Людина, яка робить фотоаналогію, намагається проаналізувати творчість майстра, зробити щось схоже, і таким чином сама стає трохи Куїнджі», - пояснює Настя. «Зібрали орієнтовно 200 робіт - у конкурсі взяли участь і учні фотошколи, і члени фотоклубу «Вітамін» (який, до речі, в останні три роки входить до п'ятірки кращих фотоклубів України), і просто любителі фотографії з усього міста», - розповідає Дмитро Чичера. Таким чином, учасники студентської громадської організації та експерт-фотохудожник Дмитро Чичера відібрали з 200 надісланих робіт 12 кращих. Дмитро продовжує: «Спочатку поставили завдання - фотографії повинні бути не точною копією або дуже наближеною роботою до картини Куїнджі, а фотоаналогією - сучасним прочитанням класичної картини. Наприклад, у роботі Євгена Сосновського військовий стоїть на тлі степу. Зараз це частина нашого життя, враховуючи, що Маріуполь - місто прифронтове. Дві роботи - натюрморти, хоча в Куїнджі домінують пейзажі. Але натюрмортом передали настрій самої картини».

«Перевагу віддавали роботам, які показували абсолютно нове бачення відомих робіт Куїнджі. Завдяки такому новому баченню картин живописця ми залучили молодь», - радіє успіху проекту Анастасія Магомедова.




12 грудня 12 кращих конкурсних робіт були представлені в маріупольському Художньому музеї імені Архипа Куїнджі. Але це ще не все. Під час відкриття виставки 10 учнів місцевої школи мистецтв почали малювати свої аналогії на картини майстра. Пізніше всі роботи будуть продані на благодійному аукціоні, кошти від якого направлять на розвиток музею імені Архипа Куїнджі. Виставка триватиме до 27 грудня.

Співорганізатори дивляться і в більш віддалену перспективу. «Можливо, в перспективі постараємося розвинути ідею «Я - Куїнджі» в повноцінну фотовиставку на 100-200 робіт і провести її як мінімум у Маріуполі, а потім і далі її просувати», - ділиться з «Днем» Дмитро Чичера. Але найголовніше для організаторів - активізувати культурне життя жителів свого міста, особливо молодих. Схоже, оригінальний підхід виправдовує себе.

Партнерами заходу стали ГО «Простір», фотоклуб «Вітамін», грецька молодіжна організація «Нео Астері» та музей імені Куїнджі.

Ольга Харченко
















Виставка - результат фотопроекту "Я-Куїнджі" - відкрилась 12.12.2015 о 12:00!
  • 12 фотоаналогій
  • жива музика від маленьких музикантів та малювання аналогій від художників Маріупольської школи мистецтв
  • грецькі солодощі
  • приємна і творча атмосфера,що надихнула багатьох на нове бачення класичного мистецтва
Для Вас представлено 12 найкращих фотоаналогій. Цю експозицію Ви можете переглянути до 27.12.2015.
Вхід вільний, але наголошуємо,що виставка благодійна, а всі зібрані кошти підуть на потреби Музею ім.А.І.Куїнджі. Тож виставка чекає на Вас кожного дня з 9:00 до 17:00 (пн - вихідний).

Комментариев нет:

Отправить комментарий