2016-01-03

Віра Корен. Французька акторка з Донеччини.

20 листопада 1996 року на 95 році життя у французькому місті Лувесьєн відійшла у вічність Віра Корен, Véra Korène, уроджена Віра Ревека Корецька, французька акторка театру та кіно, яка приваблювала французького глядача 30-х років минулого століття ролями спокусливих шпигунок та жінок-вамп, актриса, яка потрапила на великий світовий екран з невеличкого українського містечка Бахмут (Артемівськ) Донецької області.

Віра народилась 17 липня 1901 року в сім'ї кравця. Після революції 1917 року разом з родиною емігрувала до Франції, де навчалась у консерваторії під керівництвом професора Фірмана Жермі (Firmin Gémier) та відвідувала театральні курси в Парижі. З 1922 року Віра почала зніматися в кіно, грала у фільмі австрійського режисера Лео Міттлера, у таких французьких режисерів, як: Луї Вальре (Louis Valray), П'єр Білон, Люсьєн Мураторе, виконувала роль Лідії у "Бурлаках на Волзі" українського емігранта В.Стрижевського.

У Парижі з 1931-го року Віра працює на сцені академічного театру «Комеді Франсез», де стає провідною акторкою. Щодо кіно, то одним з її кращих фільмів вважається "Кафе де Парі" 1938 року з Жюлем Беррі.

Однак, успішна кар'єра Корен була перервана війною та позбавленням французького громадянства указом від 29 жовтня 1940 року і виключенням з Товариства французьких акторів 1 листопада 1940 року (як єврейки). Акторка вимушено покидає Францію, тимчасово зупиняється у Канаді, звідки їде в Голлівуд, а згодом опиняється в Бразилії.


Після війни Віра зразу повертається з вигнання до Франції, де створює власну продюсерську компанію у 1950 році, а вже у 1956 році Корен призначають директором «Театру де ла Ренесанс», який вона очолює до 1978 року.

У 1957 році Віра Корен сприяє створенню дитячого театру «Дядька Севастіана», а через 5 років (1962 р.) у парку Со під Парижем ставить виставу за п'єсою Г.Д'Аннунціо «Муки Св. Себастьяна » разом зі славетним українським артистом балету С.Лифарем.

У 1978 році актриса залишає театр і відходить на заслужений відпочинок. 20 листопада 1996 року її не стало.




Комментариев нет:

Отправить комментарий